Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaroslav Kubera: Sociální systém? Výhoda pro politiky

V rozhovoru, který vznikal 10. července v Teplicích, se senátor, teplický primátor a krajský zastupitel Jaroslav Kubera rozhovořil o sportu, domácí politické scéně i problémech Evropské unie.

Pane primátore, jaký máte vztah ke sportu?

Velice kladný. Zrovna včera jsem absolvoval let balónem, pokud se to dá považovat za sport. Bylo to v Telči ráno v 5:30, protože takový let je závislý na několika faktorech včetně počasí. Musím říct, že to byl nádherný zážitek. Věnuji se tenisu a lyžování. Dříve jsem s kamarády také surfoval, ale většina jich propadla cyklistice a já jezdím jenom na kole elektrickém. No a pak také přemýšlím, že se v osmdesáti dám na golf. Někdo mě na něj neustále láká s tím, že se u něj dá kouřit, na druhou stranu je hraní golfu časově náročné.  
Pasivně můžu téměř jakýkoliv sport, s výjimkou takového toho boxu v klecích, násilné sporty se mi příliš nelíbí.

Sledujete fotbal?
Fotbal sleduji minimálně. Když už se na nějaký podívám, tak spíš na zahraniční. Rozlišuji fotbal a kopanou a mám pocit, že u nás se hraje převážně ta kopaná. Celkově se mi zdá, že hřiště na fotbal je příliš dlouhé a hráčům pak v druhé půli docházejí síly, čímž se hra stává příliš pomalou. Však se také podívejte, že na popularitě získaly nejrůznější verze fotbalu na malém hřišti, jako je třeba futsal. Přesto respektuji, že fotbal je fenoménem, u nás je spolu s hokejem nejoblíbenějším sportem. Mě osobně hokej baví víc.
Pohybuji se v okruhu různých sportovců a občas zaslechnu, že město Teplice podle nich málo podporuje sport...
Nesmysl. Teplice podporují sport výrazně. Když jste přišel a viděl jste, jak jsem podepisoval ten velký štos papírů, většina se týkala financí do sportu. Řekl bych, že ta výtka směřovala na to, že nepodporujeme profi sport. To je do jisté míry pravda. Naším cílem je, aby děti a mládež netrávily většinu času u tabletů a počítačů, snažíme se, aby hlavně sportovaly, a je nám celkem jedno, jestli hrají badminton nebo fotbal...Je pravda, že co se sportovní infrastruktury týče, dělá město hodně, modernizujeme aquacentrum, na sportovní halu bude napojen nový zimní stadion, na Angru vybudujeme skate park. 
Jaký máte názor na spojení kuřáků a sportu? Jde to dohromady?
Ano, řekl bych, že kuřáků ve sportu se pohybuje spousta, včetně profi sportovců, dokonce bych řekl, že jich je tam víc, než byste si myslel. Znám profi fotbalisty i hokejisty, kteří kouří a málokdo to o nich ví. Moji spoluhráči z tenisu se kolikrát diví, jak dobře dobíhám míčky, ale to je dáno i tím, že tenisové hřiště je malé. Když jsem se zúčastnil silvestrovského běhu na 800 metrů při teplotě -12 stupňů Celsia, bylo to příšerné. Sjezdové lyžování zvládám bez problémů.
Daří se Teplicím celkově?
Daří se jim dobře. Na účtě máme přes miliardu korun, připravujeme se na již zmíněné stavby zimního stadionu a aquacentra. Nakupujeme hybridní trolejbusy, investujeme do komunikace na Doubravku i jinde... Na aquacentrum půjde 200 milionů, na zimní stadion zhruba 160. Pro peníze máme užití, ale dnes je skoro u všeho problém s úřady, které se musí sáhodlouze vyjadřovat téměř ke všemu, stejně jako další různé organizace a spolky, proto nastávají časové prodlevy. Jsme připraveni na krizi, která nepochybně přijde. Největší problémy mají v jiných městech především s údržbou zařízení, peníze na stavbu seženou, ale provoz, to je celoroční finanční zátěž. My hospodaříme tak, abychom i v době krize měli z čeho brát. 
Zaznamenal jsem stížnost na to, že v Teplicích chybí otevřené venkovní koupaliště...
Koupaliště v Teplicích v dohledné době bude. Musí se zohlednit i to, že tu jsou i jiné, řekněme, konkurenční vodní plochy, jako je Milada nebo Barbora. Musí se vzít v potaz také hygienické nároky, které jsou v dnešní době znatelné. V rámci modernizace Aquacentra také bude k dispozici zhruba sedmadvacetimetrový bazén s teplou vodou, který lidem chyběl...
Změňme téma. V říjnu nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Některé strany vytahují jako téma do voleb Evropskou unii, případně uspořádání referenda o vystoupení z ní. Podpořil byste uspořádání takového referenda?
Evropská unie stojí na rozcestí. Buď se rozpadne, nebo se zreformuje. Momentálně chrlí stovky a stovky směrnic a členské země to nesou těžce. Reforma je obtížná, protože papaláši, kteří momentálně unii vládnou, by nejraději vytvořili jeden stát, což je při rozmanitosti jednotlivých členských států nemožné. Místo, aby se řídili přístupem "žít a nechat žít", praktikují postoj "jen já vím, jak je to správně". Sílí veganská lobby, brzy může přijít rostlinná směrnice, která zakáže jíst maso. Mně nevadí, když je někdo vegetarián, nevadí mi, když se někdo hlásí k náboženství takovému nebo makovému, ale ať mi své postoje nevnucují.  Členské státy toho začínají mít dost, Brexit byl začátkem. Německo a Francie neplní Maastrichtskou smlouvu, další kapkou byla kauza kolem italských bank, to je také nepřijatelné. Evropská unie selhala i v rámci migrantské krize a pak požaduje po státech, které ji nijak nezpůsobily, nucenou solidaritu. Trpělivost dochází nejen státům Visegrádské čtyřky, ale i jiným, tradičním členům EU. Pokud nám Evropská unie vnutí euro, je otázka referenda a vystoupení z EU otázka dne. Navíc tu máme podvod století - globální oteplování. Pokud USA odstoupí od Klimatické dohody, bude to jedině dobře, protože tohle všechno je jenom byznys a peníze odtékají kanálem, stejně tak si u nás někdo dělá byznys z boje proti korupci. 
Já nepopírám, že se člověk k přírodě nechová dobře, ale historie se počítá na miliardy let, některé živočisné druhy vyhynuly i bez člověka. Dalším byznysem jsou solární panely, ať se lidé podívají, kolik platí solárním baronům jen za zdroje, totéž bionafta, další nesmysl...
Problém Čechů spočívá v tom, že máme málo pokory k práci druhých, myslíme si, že jen ta naše je užitečná, nejlépe ještě prohlašujeme, že "všeci kradnů". Chybí nám sebevědomí, neumíme ze šikovnosti nic vytěžit. Potřebujeme zvýšit sebevědomí a pokoru, byť tyto dvě hodnoty se zdají být protikladné. V rámci EU nejde o to, jak velkou zemí jste, ale jak umíte vyjednávat. Přitom naši europoslanci s výjimkou těch za ODS hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za odmítnutí směrnice ohledně regulace zbraní, jen aby se zalíbili Bruselu... Potíže začaly už tím, že jsme přistoupili na Lisabonskou smlouvu, to byla zásadní chyba...
Dalším problémem, který nám podle některých hrozí, je islamizace Evropy...
Je to pravda. Islám bude mírumilovným náboženstvím za 800 let. Jana Husa církev upálila před šesti sty lety, což je z hlediska historie předevčírem. Islám není klasické náboženství. Klasické náboženství funguje na principu "já mám svého Boha, ty věříš ve svého Boha a vzájemně se respektujeme". Islám má státotvorný charakter, právo šária je pro muslima nedotknutelné a nadřazeno všemu, pokud by tomu tak nebylo, zradil by podstatu svého náboženství. Je tady znát analogie s vegany v přístupu "jen to naše je správné". Mně se třeba vůbec nelíbí tetování, ale co je mi do toho, že se někdo nechá potetovat? To, že za deset let bude mít problém s tím, že bude složitě dostávat to tetování z těla, mě nemusí zajímat. Horší bude, až někdo nařídí zákonem, že se musíme tetovat všichni povinně...
Islám má i své výhody: muslimové nepijí alhokol, což je dáno tím, že v arabských zemích je permanentní teplo a každý ví, že tři piva v horku s člověkem zamávají víc, než když si je dá v zimě. A tak se vám nestane, že  muslim vytrhne v Zámecké zahradě koš a hodí ho do rybníka, jako to umí opilý Čech. Ono to permanentní teplo je i důvodem, proč muslimové nejí vepřové, které se kazí dříve, než hovězí...
Když si vezmete církev u nás, ta nařídila, že žena se má vdávat jako panna. Bylo to z velice praktických důvodů, což málokdo ví. Tehdy totiž neexistovala žádná sociální podpora a kdyby žena porodila nemanželské dítě, dostala by se do sociálních problémů... Bible a desatero v základu ani nejsou nábožensky motivovaným textem, ale takovým, řekl bych, návodem pro praktický, správný život. 
Co si myslíte o situaci na domácí politické scéně?
Řekl bych, že před volbami se strany zbláznily. Dávají a slibují peníze na všechny strany. Hezky to vypadá, ale nejde to vzít zpět. Takto fungující systém je dlouhodobě neudržitelný. Polovina národa bere dávky, taková společnost nemůže být zdravá. Část seniorů žije v zoufalé situaci. Když jsou spolu dva lidé celý život, oba pracují a platí daně a jeden z nich pak zemře, dostává se ten druhý do neřešitelné situace. Řešením nejsou sociální dávky, ale to, aby vdovský důchod byl na dostatečné úrovni, přičemž dnes z něj jde devadesát procent na inkaso... Sociální systém je výhodný pro politiky, protože peníze, které stát získá tím, že je vezme lidem, posléze darují a to vypadá dobře, lidé na to slyší, protože dárky má každý rád. Pokud by politici lidem peníze nechali, neměli by je před volbami čím oslnit. Lidé se tak stávají na státu závislými. Stát přitom původně vznikl proto, aby dělal to, co je nevýhodné v případě, že to lidé spravují sami. Proto stát zajišťuje veřejné osvětlení, ale nikoho nenapadne, že by mu měl stát postavit plot kolem pozemku. 
Sociální stát způsobuje u lidí nesoudnost. Když člověk splácí hypotéku a dostane na ni dotaci ve stoprocentní výši, aniž by byl veden k odpovědnosti a vlastní spoluúčasti, koupí si třikrát dražší dlaždičky, než je schopen splácet s tím, že v krajním případě dům prodá. Dochází k zadluženosti, z níž není úniku.
Dalším nesmyslem jsou návrhy na zrušení jedné z parlamentních komor. Lidé si myslí, že by pak byl levnější chleba. Demokracie něco stojí, ale peníze, které jdou na provoz Senátu, jsou jenom zlomkem celkového rozpočtu.
Kdo jsou to sluníčkáři, případně dobrotrusové? 
Už jsme o nich hovořili. Já jen poznám už jenom tak, že když mi píši, začínají větu formulací "mluvím jménem celého sídliště", přičemž hovoří sami za sebe. 
Tenhle problém je téměř všude. Znám dva druhy lidí: Jedni jezdí na čundry, dělají si ohýnek, spí ve stanu. Druzí jedou raději na chatu, kde mají televizi a ledničku. Příslušníci obou těchto skupin se vzájemně označují jako pitomci. Ale proč? Proč se raději vzájemně nerespektují? Když někdo chce jet místo pod stan na chatu a sledovat tam v neděli Otázky Václava Moravce, ať to dělá...
Běžkaři se diví, že já jakožto sjezdař zdlouhavě čekám na vleku, než mě vyveze a pak jsem za chvíli dole, ale mně se to tak líbí...
Mně je jedno, jestli žije muž se ženou nebo žije muž s mužem, pokud to tak cítí, ať tak žije, ale nesmí to být pravidlo závazné pro všechny. 
Jaké jsou pro Vás osobně v životě nejdůležitější hodnoty?
Pro mě je tou nejdůležitější hodnotou jednoznačně zdraví. Pravda je, že nežiju nejzdravějším způsobem, ale já si myslím, že je spousta věcí ovlivněna geneticky. Když si vezmu třeba takového fotografa Saudka, ten pije tak, že by to kdekomu už dávno odrovnalo ledviny, ale on je stále v plné síle. 
Dnes čelíme velkému množství nařízení, zákazů a regulací. Je tou politickou silou, která tyto záležitosti může zastavit, ODS?
Opět zmíním pravidlo "žít a nechat žít". Kuřáci a nekuřáci žili v pokoji vedle sebe, v rámci poptávky vzniklo mnoho nekuřáckých restaurací, v Praze jich na některých místech už byla většina... Pak přišel ten zákon, přičemž třeba taková kuřárna nemůže racionálně nikomu vadit. Ty zákazy se ale časem obrátí proti těm, kteří se teď radují. Když byl zaveden bodový systém pro řidiče, ničemu to nepomohlo, počet nehod se nesnížil. Stát teď čipuje psy a za chvíli očipuje i lidi. Hodí se to přirovnání k žábě, kterou když hodíte do horké vody, vyskočí, ale když ji vaříte v postupně vyšší a vyšší teplotě, uvaří se, aniž by si toho všimla. Roste počet nejrůznějších databází. Já nejsem proti technologiím, sám mám hodinky propojené s tabletem, ono je lákavé vložit všechno do počítače, který umí všechno, ale byrokracie nejen v digitální podobě je nebezpečná, za chvíli už kromě jména a rodného čísla bude v databázi i velikost bot, což bude výhodné pro výrobce bot, když zjistí, která velikost je nejčastější. ODS to může zastavit, když bude chtít ještě někdo další, a to jsou voliči.
Kromě ODS jsou tu ještě další menší strany, které se profilují jako pravicové a měly by tudíž hájit podobné hodnoty, Strana Svobodných Občanů nebo Robejškovi Realisté...
Svobodní mají sympatický program. Problém je, že pro většinu voličů je příliš radikální.Totéž Piráti, některé myšlenky mají vynikající, ale pro mnoho voličů příliš radikální. Robejšek, to je samostatná kapitola, jeho hesla "Pro mámu" a "Pro tátu" jsem doposud nepochopil. 
Příští rok se konají volby prezidentské. Jak hodnotíte dosavadní prezidenty samostatné České republiky?
Václav Havel nebyl za svého prezidentování modlou, jakou je dnes, ale to tak bývá.  Jeden čas prosazoval zrušení organizace NATO, na to už si téměř nikdo nepamatuje...Byl bezesporu výraznou osobností.
Václava Klause znám dlouhá léta, on nebýval tak egoistický, jak to vypadá z jeho vystupování, je velice citlivým člověkem... U něj byl ten problém, že když někde hovořil, automaticky očekával, že všichni budou stejně inteligentní, jako on...
Miloš Zeman je kapitola sama o sobě, jeho problémem je sloní paměť, kterou má, mstí se, jak to ostatně předvedl u premiéra Sobotky, možná, že už ani nemá důvod znovu kandidovat, když se mu povedlo ho zničit...
Pokud by se smíchaly vlastnosti Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana, máme téměř dokonalého prezidenta, ale to se nestane. V tomhle jsme moc idealističtí... Zase budeme nadávat, co jsme si to zvolili za idiota, přitom jsme to právě my, voliči, kteří můžeme zapřemýšlet a ovlivnit, koho zvolíme.
Vybral byste si z těch, kteří oznámili, že se o Pražský hrad chtějí ucházet?
Nevybral.
Nabízí se otázka, jaká je šance, že se Vy sám vložíte do souboje o prezidentský úřad?
O tom teď nechci mluvit. Počkám si na volby do Poslanecké sněmovny, ty ještě mohou mnohé ovlivnit, někteří, kdo v nich neuspějí, se dost možná budou do prezidentské kandidatury hlásit, já si počkám. Pro jistotu mám k dispozici podpisy 14 senátorů napříč politickým spektrem, které mi umožňují zaregistrovat se jako kandidát, pokud to bude vzhledem k okolnostem potřeba.

 

Autor: Přemysl Kosejk | sobota 22.7.2017 12:30 | karma článku: 30,11 | přečteno: 1421x
  • Další články autora

Přemysl Kosejk

Proč stát nemá rád volný trh? Protože na trhu uspěje jen dobrý obchodník

Podívejme se na to, jak funguje poskytování služeb na trhu, jakým způsobem je "nabízí" stát a zodpovězme si otázku, proč stát a jeho představitelé obvykle tržní principy nemají v oblibě.

26.3.2018 v 11:10 | Karma: 14,17 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kosejk

Zeman versus Drahoš aneb z bláta do louže

Voliči rozhodli a v druhém kole prezidentské volby nás čeká souboj Miloše Zemana a Jiřího Drahoše. Oproti volbě z před pěti let se tak předvolební průzkumy nemýlily.

16.1.2018 v 8:02 | Karma: 24,57 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Politika

Přemysl Kosejk

Blíží se volby. Máte koho volit?

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky klepou na dveře. V tomto článku bych rád nastínil kritéria, podle kterých se já osobně rozhoduji, koho ve volbách podpořit.

3.10.2017 v 15:00 | Karma: 16,87 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Přemysl Kosejk

O smyslu svrchovaného státu

Z kroků a výroků politiků napříč celou Evropou vyplývá zhruba toto: Cílem státu je vládnout svým občanům, zregulovat jejich životy co možná nejvíce a v neposlední řadě je vést k toleranci vůči nejrůznějším cizorodým vlivům.

5.6.2017 v 7:34 | Karma: 23,15 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kosejk

Dilema multikulturalistů aneb bezbřehou tolerancí k intoleranci

Mateřská škola v berlínské čtvrti Reinickendorf se musí vypořádat s žádostmi několika muslimských rodičů, kteří požadují vyhazov jejího učitele. Muslimům vadí fakt, že tento učitel je gay.

6.4.2017 v 14:00 | Karma: 39,04 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Jsem student vysoké školy. Studuji obor Český jazyk pro média a veřejnou sféru. Ve volném čase píši povídky nebo články na svůj blog na Facebooku. Zúčastnil jsem se soutěže "Mladý moderátor", moderoval jsem několik školních akademií a soutěží na gymnáziu.

Seznam rubrik