Královna Viktoria? Dávno ne

Viktoria Plzeň bývala nejlepším českým fotbalovým klubem, schopným konkurovat soupeřům v mezinárodních pohárových soutěžích. Vzbuzovala sympatie u fanoušků napříč celou republikou. Jenže tyto časy už pominuly...

Moc dobře si vzpomínám na sezonu 2011/2012. Viktoria tehdy v předkolech Ligy mistrů sváděla krásné souboje s Rosenborgem Trondheim nebo s FC Kodaň a úspěšně přes ně prošla do základní skupiny. I tam držela prapor českého fotbalu hrdě nad hlavou a po soubojích s Barcelonou, AC Milan a BATE Borisov se probojovala do jarní fáze Evropské ligy. Fanoušek českého fotbalu, bez ohledu na klubovou příslušnost, tehdy Viktorii fandil s neskrývaným nadšením. 

Momentálně se píše sezona 2016/2017 a situaci je zcela odlišná. Viktoria dávno nemá pověst celku, který se prezentuje pohledným fotbalem, ale spíš pověst klubu, který to umí v zákulisí. Sympatie českých fanoušků ztratila a schopnost konkurovat na mezinárodní scéně rovněž. 

Dříve se totiž Viktoriáni zaobírali svým vlastním výkonem a neřešili, jakým způsobem řídí jejich zápasy rozhodčí. Dnes je tomu přesně naopak: V domácí soutěži se často píská "nakloněná rovina" právě ve prospěch Plzně, a jakmile Plzeňáci nastoupí na evropské scéně, kde sudí řídí zápas spravedlivě, jsou najednou podráždění, přičemž soupeři fotbalově zpravidla nestačí (od sezony 2013/2014 Viktoria na mezinárodní úspěch marně čeká).

Naposledy si na rozhodčího po utkání v Plzni oprávněně stěžovali Tepličtí, přičemž komise rozhodčích si v tomto případě počínala tragikomicky a ačkoliv by na tendenční výkon sudího měla reagovat i bez upozornění ze strany poškozeného celku, mlčí.

Pokud se bude Viktoria tímto směrem ubírat dál, na domácí scéně zůstane neoblíbená a na té mezinárodní bude pro smích.

Autor: Přemysl Kosejk | čtvrtek 6.4.2017 12:56 | karma článku: 14,18 | přečteno: 316x